Back to Question Center
0

Eksperti i Semalt-it tregon se si grumbullimi i të dhënave në internet ishte legalizuar me vendim gjyqësor

1 answers:

Ndonëse mund të jetë ilegale të grumbullohen të dhënat nga faqet e internetit pa lejen eksplicite e pronarëve të vendit, një gjyqtar kohët e fundit ka vendosur ndryshe në rrethana të caktuara. hiQ Labs kohët e fundit ngriti një padi kundër LinkedIn për parandalimin e tyre nga nxjerrja e të dhënave nga faqet LinkedIn. Ajo erdhi si një goditje e vrazhdë për shumicën e njerëzve që LinkedIn u tha për të dhënë fillimin qasje të lirë në faqet e saj të internetit. hiQ përdorur algoritme e saj për të zbuluar kur një përdorues LinkedIn është në kërkim të një pune të bazuar në ndryshimet që përdoruesi i bën në profilin e tij / saj publik.

Algoritmet drejtohen mbi të dhënat e nxjerra nga faqet e internetit LinkedIn. Siç pritej, LinkedIn nuk e pëlqeu dhe kundërmasat u vendosën për të parandaluar hiQ nga nxjerrja e mëtejshme e të dhënave. Përveç pengesave teknike që janë vënë në vend, gjithashtu janë lëshuar paralajmërime ligjore me forcë.

Fillimi nuk kishte zgjidhje tjetër përveçse të merrte ligjërisht çështjen. hiQ kishte për të kërkuar dëmshpërblim ligjor. Kompania donte që LinkedIn urdhëroi të hiqte barrierat e saj teknike. hiQ gjithashtu donte që procesi i nxjerrjes së të dhënave në LinkedIn të legalizohej.

Për fat të mirë për fillimin, ajo mori atë që donte. Vendimi ishte në favor të hiQ. LinkedIn u urdhërua të heqë të gjitha kundërmasat që pengojnë hiQ nga scraping faqet e saj (LinkedIn) dhe gjithashtu japin hiQ dorën e lirë si akt është krejtësisht ligjore. Gjykatësi varet vendimin e tij mbi faktin se ajo që hiQ dëshiron të hallkë janë të dhënat që janë shfaqur për shikim publik.

Gjykatësi jo vetëm që e urdhëronte të pandehurin të hiqte të gjithë mekanizmin parandalues ​​të vendosur kundër hiQ, por ai gjithashtu urdhëroi që i pandehuri të heqë dorë nga veprime të tilla në të ardhmen. Ndërkohë që vendimi është ende një urdhër i përkohshëm, është e ngrohtë të dëgjosh se ligji mbështet të dhënat e hapura të internetit dhe qasjen e lirë në informata në internet, pasi ky vendim konfirmon se. Edhe nëse vendimi përfundimtar merr për të favorizuar të pandehurin, ky fakt tashmë është vendosur.

Gjykatësi e nxiti këtë politikë duke mbyllur pothuajse të gjitha argumentet e LinkedIn. Ndërsa LinkedIn u përpoq të përcaktojë se paditësi po shkel privatësinë e tij, gjyqtari e kundërshtoi atë me faktin se i pandehuri gjithashtu po i shesin të dhënat.

Kur argumenti nuk mbajti ujin, i pandehuri gjithashtu deklaroi se aktivi i hiQ ishte në shkelje të rëndë të Mashtrimit të Kompjuterit dhe Aktit të Abuzimit (CFAA), sepse fillimi i qasen serverëve të tyre për të korrur të dhënat ilegalisht. Përsëri, argumenti u përplas. U hodh poshtë në terren se hiQ ishte vetëm scraping përmbajtje në publik, faqet e mbrojtura.

Gjykatësi e krahasoi çështjen si dikush që shëtiste në një dyqan të hapur gjatë orarit të punës. Një person i tillë nuk mund të thuhet të jetë shkelës. Pra, hiQ nuk ishte shkelur. Interesante, gjyqtari shkoi më tej për të shpjeguar pse vendimi i tij është në interesin publik.

Me pak fjalë, gjykata pranoi se është në interesin publik të lejojë që të dhënat të indeksohen, të nxirren dhe të analizohen. Pra, do të jetë një politikë e dëmshme për të inkurajuar vendosjen e barrierave në rrjedhën e lirë të informacionit.

Çfarë duhet të mësoni nga vendimi

Ndonëse mund të mos keni arsye për nxjerrjen e të dhënave direkt nga LinkedIn, duhet të mësoni nga vendimi. Është më mirë të luani sigurt duke lexuar dhe respektuar robotët. txt nga të gjitha faqet e internetit. Mos harroni, vendimi është ende një urdhër i përkohshëm. Ajo mund të shkojë në favor të LinkedIn. Ndonëse vendimi nuk mund të ndikojë drejtpërdrejt në ju, është e kënaqur që një gjykatë federale të mbështesë politikën e mbajtjes së internetit të hapur për publikun

. Pra, informacioni duhet të jetë i disponueshëm dhe i aksesueshëm për ata që mund të kërkojnë dhe të përdorin mirë atë.

Të dhënat në internet janë jashtëzakonisht të dobishme për të gjithë, sidomos për analistët e medias, zhvilluesit, shkencëtarët e të dhënave dhe disa profesionistë të tjerë. Si i tillë, vendimi është një zhvillim i mirëpritur Source .

December 22, 2017