Back to Question Center
0

Wiki si një simbol i një moshe - Pikëpamja e Ekspertëve të Semalt

1 answers:

Julia Vashneva, eksperti Semalt , thotë se Wikipedia është një enciklopedi online unike për shkak të "cilitdo mund ta ndryshojë", politikën e cila vlen për shumicën e përmbajtjeve. rezultatet e befasishme dhe kapur imagjinatën publike.Megjithatë, politika e ardhshme, vjen-e gjithë gjithashtu vjen me disa kompromise.

Në thelb, Wikipedia nuk është thjesht një enciklopedi online, por edhe një komunitet që ka krijuar një burokraci - q hace tri tri. Komuniteti ka struktura të përcaktuara mirë të fuqisë që i japin kontrollit redaktues të administratorëve vullnetarë për të fshirë përmbajtjet e papërshtatshme dhe për të mbrojtur njerëzit që janë të prekshëm nga vandalizmi.

Këto masa përcaktojnë se cilat hyrje duhet të përjashtohen nga politika "kushdo mund të ndryshojë". Ndërsa lista e shënimeve të tilla ndryshon me shpejtësi, disa nga përmbajtjet e përjashtuara nga politika "kushdo mund të ndryshojë" përfshijnë 82 shënime që shkojnë nga artikujt e Christina Aguilera për Albert Einstein. Këto shënime janë të mbrojtura kundër redaktimit për shkak të vandalizmit të përsëritur dhe mosmarrëveshjeve mbi atë që duhet të përfshihen në shënime të tilla. Përveç 82 shënimeve, ka 179 hyrje gjysmë të mbrojtura, duke përfshirë përmbajtjen e Adolf Hitlerit, George W. Bush dhe Islamit. Këto shënime mund të redaktohen nga njerëz të regjistruar në faqen e internetit për të paktën katër ditë.

Megjithatë, Jimmy Wales, themeluesi i Wikipedisë thotë se mbrojtja është një masë e përkohshme dhe ndikon vetëm një pjesë të vogël të më shumë se 1.2 milionë hyrjeve në gjuhën angleze- në gjuhën angleze. Sipas z. Uells, mbrojtja synon kontrollin e cilësisë, por nuk përcakton Wikipedia. Ai thotë se ajo që përcakton Wikipedia është pjesëmarrja e hapur e vullnetarëve.

Që nga fillimi, Z. Uells i dha një mision të qartë në faqen e internetit: jepni njohuri falas për cilindo në planet. Në të njëjtën kohë, ai krijoi rregulla dhe rregulla të tilla si kërkesa për paraqitjen e të dhënave me pikëpamje neutrale. Sistemi duket të jetë duke punuar pasi që Wikipedia ka arritur të mundë faqet si CNN dhe Yahoo News.

Ndërsa shumica e njerëzve mendojnë se Wikipedia ka rreth 10 milionë kontribues, pjesa më e madhe e punës bëhet nga disa njerëz. Administratorët në vend janë të gjithë vullnetarë, kryesisht në 20-të e tyre. Ata janë në komunikim të vazhdueshëm me njëri-tjetrin dhe ndajnë barrën e monitorimit të ndryshimeve të panevojshme ose me qëllim të keq. Ekziston edhe një softuer i përshtatur që shikon për ndryshimet e bëra në artikuj.

Mr. Uells i referohet vandalizmit në vend si një problem minimal. Megjithatë, këtë vit, komuniteti vendosi të fusë mbrojtje të pjesshme për disa artikuj për shkak të rritjes së publicitetit në informacionin e rremë në faqen e internetit. Periudha e pritjes 4-ditore është projektuar të funksionojë në mënyrë të ngjashme me periudhën e imponuar ndaj blerësve të armëve.

Pasi sulmet të vdesin, modaliteti i mbrojtjes gjysmë të mbrojtur në faqe ndryshohet për të gjithë ata që mund të redaktojnë..Ndërsa disa shënime si Bill Gates ishin pjesërisht të mbrojtur për disa ditë në janar, artikujt e Presidentit Bush mbeten në mënyrë të paprecedentë të mbrojtur.

Sipas kritikëve, mbrojtja e disa hyrjeve tallet me politikën "kushdo mund të ndryshojë". Nicholas Carr, një shkrimtar i teknologjisë dhe kritik i vrazhdë i Wikipedia thotë se faqja po fillon të duket si një strukturë editoriale. Të thuash që një ushtri e amatorëve mund të krijojë një punë të madhe me një kontroll të vogël është të shtrembërojë atë që thotë Wikipedia, thotë Carr.

Por Z. Uells thotë se kritika të tilla janë të pajustifikuara pasi ka filtra në faqen e internetit. Përveç kësaj, mbështetësit e Wikipedia thonë se nuk ka nevojë për shumë vandalë që të tërhiqen.

Në të vërtetë, pjesa më e madhe e diskutimeve në Wikipedia zakonisht fokusohet në saktësinë e saj. Vitin e kaluar, një artikull në revistën e Natyrës pretendonte se gabimet në Wikipedia ishin pak më të larta në krahasim me ato të gjetura në Encyclopedia Britannica. Zyrtarët e Britanisë me forcë e kanë hedhur poshtë këtë argument.

Përkundër kritikave, Wikipedia thotë se saktësia e përmbajtjes në faqe rritet organikisht. Në fillim, çdo gjë është redaktuar pa mëshirë nga idiotë, thotë Wayne Saewyc, një vullnetare në Wikipedia. Ndërsa artikulli rritet dhe citimet grumbullohen, përmbajtja bëhet më e saktë.

Vullnetarët e Wikipedia shpesh thonë se ndiheshin të çliruar herën e parë që kontribuan në këtë faqe interneti. Kathleen Walsh, një i diplomuar në kolegj, diplomuar në muzikë thotë se kur shkruan për Wikipedia, i gjithë bota e vë në pah përmbajtjen.

E panjohur për shumicën e njerëzve, Wikipedia, ashtu si shumica e ndërmarrjeve të bazuara në ueb, filloi aksidentalisht. Z. Uells, njeriu prapa kësaj faqeje ishte një tregtar opsioni i cili kërkoi të fillonte një enciklopedi të bazuar në internet të njohur si Nupedia.com. Pas tërheqjes së një numri të vogël kontribuesish, zoti Wales filloi Wikipedia në anën tjetër, e cila u rrit në mënyrë eksponenciale.

Gjatë viteve formuese, z. Wales i kishte paguar shpenzimet nga xhepi i tij. Sot, Fondacioni Wikimedia, një organizatë jofitimprurëse që mbështet Wikipedinë shkon në donacione.

Aktualisht, zoti Wales shkon Wikipedia me ndihmën e 4 punonjësve të paguar. Ai beson në fuqinë e teknologjisë së redaktimit të faqeve wiki, një pararendës i Wikipedia. Në vitin 2004, ai filloi Wikia, një start-up që lejon njerëzit të ndërtuar faqet në bazë të komunitetit të interesit. Për shembull, Wiki 24 është një enciklopedi jozyrtare për emisionin televiziv "24".

Tani, Wikipedia ka evoluar në një simbol të potencialit të internetit. Ai thotë shumë për të ardhmen e krijimit të njohurive. Kjo do të thotë se në të ardhmen njerëzit do të varen më pak nga heroizmi dhe më shumë nga bashkëpunimi, thotë Mitchell Kapor, president i Fondacionit për Aplikime me Burime të Hapura.

November 30, 2017